A Ti szertartásvezetőtök Én, mint esküvői koordinátor Blog Galéria Kapcsolat

Az esküvői szertartásvezető - Beszélgetés Bánkut-Kratancsik Tündével | Az interjút Holló Márta műsorvezető-riporter készítette

Az esküvői szertartásvezető - Beszélgetés Bánkut-Kratancsik Tündével | Az interjút  Holló Márta műsorvezető-riporter készítette

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szertartasvezetokratancsiktunde

 Holló Márta - Műsorvezető-riporter                                                                       Bánkuti-Kratancsik Tünde - Esküvői szertartásvezető

 

 

 

 

Én hiszek abban, hogy egy jó beszélgetéssel igazán közel kerülhetünk a beszélgetőpartnerünkhöz.
Bízom abban, hogy a beszélgetés végére nagyon sok mindent meg tudunk Tündiről, illetve arról, hogy miért lesz valaki például szertartásvezető és mit jelent ez a gyakorlatban.

 

 

 

Légy szíves segíts, hol vagyunk most, mi ez a helyszín?



Köbölkúton vagyunk éppen, a Barus Rendezvénysátorban, ahol már sok szép esküvői szertartást levezettem.



Talán az érdekli leginkább az embereket, hogy hogyan lesz valakiből szertartásvezető, a Te életedben hogyan érkezett meg ez a nagyon különleges szakma?

 



Mindig is empatikus és nyitott voltam az emberek iránt. Négy diplomám van, melyek mindegyike családjogi területhez köthető, így dolgoztam olyan hivatalban, ahol volt házasságkötő terem is. Így amikor láttam az odaérkező párokat mindig nagyot dobbant a szívem és rögtön azt gondoltam, hogy ez igazán testhezálló feladat lenne számomra is.

 

Nagyon sokat beszélgettem az ottani anyakönyvvezetővel is, aki mindig arra biztatott, hogy legyek az ő utódja, de én a házasságkötő termen kívüli kreatív megoldást választottam, és így lettem esküvői szertartásvezető.

 

Szerencsére sok külső megerősítést is kaptam, képeztem magam, és elkészítettem az alomszertartas.hu weboldalamat, melyet saját magam készítek, én töltöm fel tartalommal, és most már sokévnyi tapasztalattal és ötlettel igyekszem segíteni az oda látogatókat.

 

 

 

 

 

 

 

szertatasvezetokratancsiktundeeskuvo

 

 

 

 


Picit menjünk vissza az elejére. Mitől szeret bele az ember ebbe a szakmába? Mi az a mi vonzóvá teszi? Neked mi tetszett benne a legjobban?

 

 



Először is, ahogy említettem én családjogi területen dolgoztam, tehát mindig is közel voltam az emberekhez, az emberi sorsokhoz. Nagyon jó érzés  olyan pillanatoknak a részese lenni, ahol két boldog ember van jelen.

 



Ezen Te is túl voltál már ekkor, már megtapasztaltad, hogy mi az, hogy esküvő, és ezt most minden héten, minden hónapban újraéli az ember? Ugyan úgy picit beleszeret a párba? Ugyan úgy velük van, megéli velük a boldogságot?

 

 



Pontosan! Azért is nagyon különleges ez az egész, mert nincs két egyforma pár, és nincs két egyforma esküvői szertartás sem. Tehát mindig megismerem a párokat, mindenkinek külön életútja van, külön kis sztorijuk van, és nagyon különleges élmény mindezt összefoglalni és egy igazán személyes szertartást megtartani számukra.

 

 



Miért fontos az, hogy ne a hivatalban legyen az esküvői szertartás? Nyilván az is egy út, dönthetnek úgy a párok, hogy ott szeretnék összekötni az életüket. Mit ad hozzá egy külső helyszín, valami különlegesség, miért választják ezt a párok?

 

 



A párok legtöbben azért választanak szertartásvezetőt, mert szeretnének eltérni a megszokott sablon szövegektől a szertartás alatt, ez a legfontosabb szempont számukra. Illetve egyedi helyen vagy időben szeretnék lebonyolítani esküvői szertartásukat.

 

Elmondanék egy-két praktikus információt is: Van, ahol van lehetőség anyakönyvvezető által is külső helyszínen lebonyolítani szertartásokat, de nem mindig, illetve korlátozottak a lehetőségek. Aki engem megkeres, mindenképpen valami személyes, különleges, vagy akár formabontó szertartást szeretne.

 

 



Hogyan néz ki egy ilyen találkozó? Mire vagy kíváncsi, mit kérdezel tőlük, hogyan kerülsz hozzájuk közelebb?

 

 



Első körben mindig a pár keres meg engem, tehát megtörténik a kapcsolatfelvétel, amikor vagy személyesen, vagy online beszélgetünk. Ilyenkor el tudják Ők is mondani, hogy mire vágynak, mi lenne az elképzelésük és természetesen én is elmondom nekik, hogy én milyen technikákat alkalmazok, hogy tudom személyessé tenni az ő esküvői szertartásukat, és már akkor is segítem őket ötletekkel. Ha működik a szimpátia, utána megindulhat a közös munka.

 

 

 

 

 

 

eskuvoiszertartasvezetokratancsiktunde

 

 

 

 

 



Mik azok a különlegességek, amiket Te tudsz nekik hozzátenni,  ajánlani?

 

 



Talán a legfontosabb, hogy sok időt tudok szánni rájuk, ami elengedhetetlen ahhoz, megismerjem Őket. Az anyakönyvvezetőnél nincs lehetőség arra, hogy hosszabban beszélgessenek, hogy megismerje az anyakönyvvezető az ő saját kis sztorijukat, lehet ez a akár egy jó kis történet a megismerkedésük kapcsán, akár egy vicces történet az eljegyzésükről. Nincs idő ott arra, hogy mindenkinek személyes hangvételű és igény szerinti szöveget írjon az anyakönyvvezető.

 

Ezért van a szertartásvezető, én is. 

 

Nagyon eltérő habitusú emberekkel találkozom, és éppen ezért nincsenek sablonszövegek, mindenkinek külön írom meg a szertartásuk szövegét. Természetesen elsődlegesen azt veszem figyelembe, hogy a pár elképzelése megvalósuljon a Nagy Napon, és én is szeretnék a saját tudásommal még plusz hozzátenni ahhoz, hogy minden tökéletes legyen.

 

 



Mit látsz, mitől lesz sikeres egy esküvő? Mitől lesznek boldogok? Mitől érzik azt másnap reggel, hogy igen, ez életem egyik meghatározó pillanata volt?

 

 



Én esküvő előtt mindig azt javaslom a pároknak, hogy engedjenek el már minden elvárást.

Olyan nincs -mindegy hogy húszan vannak vagy százan a vendégek-, hogy mindenki azt mondja, hogy ez volt a tökéletes…, viszont nem is kell, hogy így legyen.


A legfontosabb szempont, hogy utána a pár azt érezze, hogy az ő esküvőjük, szertartásuk tökéletes volt, és tényleg olyanra sikerült, amilyennek szerették volna…., és az a sütemény is finom lesz úgy is, ha a hab éppen elkenődik. :-)

 

Viszont a szertartás nagymértékben hozzá tud járulni ahhoz, hogy utólag is olyan emlék maradjon meg a párban, ami valóban életre szóló.

 

 

 



Van olyan, hogy elérzékenyültél szertartás közben Te is?

 

 



Most kirázott a hideg …volt ilyen természetesen. De a jelenlét nagyon fontos, tehát ez nyilván nem azt jelenti, hogy elkezdtem sírni, de bizony vannak nagyon megható pillanatok. Volt olyan szertartásom is, ahol olyan személyeket adtam össze, akik hozzám közel álltak, és ilyenkor van személyes érintettség is.

 

 



Voltak olyan személyek, akik ismertek vagy egy egészen más típusú esküvőre, szertartásra vágytak és úgy gondolták, hogy ennek a fényét tudod Te is emelni?

 

 



Nagyon sok különleges esküvői szertartást tartottam.

 

Volt természetesen olyan híres közéleti személy, ahol nagyon fontos volt a titoktartás. Volt egy olyan párom, ahol a vőlegény indiai volt, szívesen emlékszem vissza erre a szertartásra is. Vagy volt például egy magyar-spanyol nyelven tartott esküvői szertartásom, ahol a vőlegény spanyol volt.

 

Szívesen idézem fel egyik válogatott magyar vízilabdázónk esküvői szertartását is, de nagyon várom már a holnapi napot is, ahol egy Amerikában élő híres magyar szupermodellt és az ő szintén híres amerikai párját fogom összeadni, de fontos elmondanom, hogy számomra minden párom különleges!

 

 

 

 

 

 

 

eskuvoiszertartasvezetokratancsiktunde

 

 

 

 

 

 



Azt gondolom, hogy ez a titka, hogy mindegyik párra úgy tudsz nézni, hogy egyediek és soha meg nem ismételhetőek, és az ő pillanatuk is teljesen egyedi. Amikor azt mondtad, hogy magyar-spanyol, indiai-magyar, holnap akkor szintén kétnyelvű szertartás lesz…nem nehéz egyszerre két nyelven elmondani ugyan azt? Hogyan oldod meg a nyelvi különbségeket?

 

 



Az az igazság, hogy ez nagyon jól működik.

 

Sokakban felmerül ez a kérdés, de nagyon szépen és zökkenőmentesen lehet ezt lebonyolítani. Ilyenkor az egyeztetések is sokszor angol nyelven történnek természetesen, és a szertartás szövege is két nyelven, magyarul és angolul  készül el. Ezt ne úgy képzeld el, hogy először elmondom az egészet magyarul és azután angolul. Természetesen folyamatában zajlik az egész, úgy, hogy mindenki élvezi a szertartást, és fenn van tartva az érdeklődés.

 

 




Ki a kritikus, ki az, aki dönt, mit a tapasztalatod? A nők vagy a férfiak választanak inkább szertartásvezetőt?

 

 



Én egyértelműen úgy látom, hogy a nők. :-)

 

 



Felelősség?

 

 


Abszolút! A szertartás minden momentuma felelősség.

 

Megismételhetetlen az a 20-40 perc, így ott és akkor kell tökéletesnek lenni a szertartásnak.

 

 



Két kamasz fiút nevelsz. Soha nem volt, hogy azt mondták, hogy anya neked már miért kell megint esküvőre menned, amikor nekem focimeccsem van, vagy bárhova kellene menni? Hogyan tudod megoldani azt, hogy a Te életed is teljes legyen, és mellette ezt is örömmel, szeretettel tudd végezni?

 

 



Természetesen, mint minden más, ez is jár lemondásokkal, hiszen ha belegondolunk akár egy évvel korábban tudom, hogy azon a hétvégén, ill. azokon a napokon biztos, hogy nem fogok tudni akár egy családi eseményen részt venni.

 

 



Ilyen hamar kell foglalni nálad?

 

 



Bizony! :-)

 

 



Megszakítottalak, szóval tudod akár egy évvel előbb, ha esküvői szertartásod van és úgy próbáltok minden e köré igazítani?

 

 



Igen, így van. És természetesen –visszatérve a kérdésedhez – a családom, a párom, és a gyerekek mind jó fejek és elfogadóak, és látják, hogy ezt szeretem csinálni, így támogatnak benne.

 

 



Hogyan tudod elérni, hogy ne csak a pár, a násznép is jó érezze magát, és közben megtörténjen az a formalitás is, hogy két ember összeköti az életét?

 

 



Nagyon érdekes amit kérdezel, mert amellett, hogy mindenki szeretne különleges vagy akár formabontó szertartást, a legtöbb párom még mindig ragaszkodik a hagyományos elemek megtartásához.

 

Itt arra gondolok, hogy viseljek nemzeti színű szalagot a szertartás alatt, vagy hogy meg legyen tartva például olyan elem, mint az aláírások a tanúkkal és a párral, a gyűrűhúzás.

 

Természetesen e köré épül az összes többi elem, ahol már igazán lehet kreatívnak lenni.

 

 



Most azokról beszélünk, akik életünkben először kötik össze az életüket a Nagy Napon, az esküvőn. Csak az esküvőn van szükség szertartásvezetőre?

 

 



A szertartásvezetés mellet, amit az esküvőkön nyújtok szolgáltatást, fogadalom megerősítő szertartásokat is tartok. Mind a két esemény nagyon különleges.

 

 



Mit jelent pontosan a fogadalom megerősítés?

 

 



A fogadalom megerősítő szertartást általában kerek házassági évfordulókon szoktak kérni.

 

Úgy kell elképzelni, hogy van egy házaspár, aki mondjuk a 10-25-50. házassági évfordulóját ünnepli, ezek szép kerek számok, és szeretnék ez alkalomból picit feleleveníteni a házasságkötésük meghitt pillanatait.

 

Én azért szeretem a fogadalom megerősítő szertartásokat és azért különlegesek, mert ilyenkor már nagyon komoly életutak húzódnak már meg egy pár életében –visszamenőleg akár 50 évre – nagyon sok mindenen keresztül mennek együtt, és megtisztelő, hogy ezt megosztják velem.

 

 



Én azt kívánom, hogy ugyan ezzel a mosollyal bátoríts majd minden párt a jövőben is, hogy legyen nekik ez a nap, az a bizonyos nap, valóban életük egyik legszebb nappja. Én pedig köszönöm, hogy egy picit közelebb engedtél ehhez a szakmához bennünket.

 

 



Köszönöm szépen Márti! :-)

 

 

 

 


 

A beszélgetést megtekintheted a fenti videoban. :-)

 

 

 

Ha ajánlatot szeretnél kérni  az alábbi gombra kattintva teheted meg. Keress bizalommal!

 

 

 

 

 

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

 

Facebook megosztás